Friday, April 1, 2011

.. Assalamu'alaikum ..

Asif lame x update blog neh .. owg sekolh la atekn ..
mesti ad rmai jgk y trtggu-tggu smbungan citer kat bwah ni kn?
ke x?
ke ena sowg je xcited? hehe ..
xpe2 .. senangkan hati krn hari ni hari plg mggmbirakan ..
Sabtu>
HOSTEL !  Arghhhh !!!!!

ena bercadang utk sambung citet kat bwah ni lpas abeh pekse .. so di arap bersabar .. =)
ari ni  .. ingin berkongsi satu titipan rohani ..

.Allah.alt


Manusia
Sifatnya leka dan alpa
Atas nikmat dan rahmat-Nya
Atas ihsan dan kasih sayang-Nya
Atas kekayaan dan kebesaran-Nya 

Manusia
Kau berbangga-bangga dengan maksiat
Bermegah-megah dengan dunia penuh nikmat
Hatimu penuh dendam kesumat
Maksiat dibuat terasa lazat
Seolah-olah tiadanya kiamat 

Lupakah kau???
Sedarkah kau??? 

Umurmu semakin meniti
Kuburmu sedang menanti
Hartamu tidak bererti
Amalmu tiada pengganti
Hidupmu lawannya mati 

Manusia
Sementara ada kesempatan
Pohonlah keampunan
Bertaubatlah atas perbuatan 

Moga mudah-mudahan
Tidak terjerumus ke lembah syaitan
Tidak mudah termakan hasutan
Bertindaklah atas kewarasan
Moga-moga terpelihara iman... jiwa yang tenangBismillahirahmanirrahim
 
Ya Ayuhal Nafsul Mutmainnah Irji’e Ila Rabbika Radhiyatun Mardhiyah
Fad khuli fi ibadi
Fadkhuli Jannaati
 
Wahai jiwa yang tenang . Kembalilah kepada Tuhanmu dengan rasa puas, dengan segala nikmat yang diberikan, lagi diredhaiNya. Masuklah ke dalam jemaah hamba-hambaKu. Masuklah ke syurgaKu.
Setiap kali membaca ayat ini  hati kita pasti tersentap. Kata2 lembut dari Allah, apakah kita layak menerimanya dihujung usia nanti?
 
Ada tujuh nafsu yang diciptakan Allah untuk manusia. Nafsul mutmainnah, Jiwa yang tenang adalah salah satu darinya ….. hanya ada pada orang yang memilih jalan yang diredhoiNya.
 
Jiwa yang tenang dipenghujungnya nanti disambut Allah kembali kepangkuannya dalam keadaan yang sangat bahagia dan ditempatkan disyurga hingga kekal abadi.
 
Jiwa yang tenang….. yang selalu dicari manusia tetapi kita selalu tersilap jalan dalm pencarian. Kita masih seperti anak kecil perlu ditatih supaya tidak terjatuh. Yang memimpin kita bertatih adalah Yang Maha Pencipta sendiri dengan pimpinan penuh kasih sayang, kasih yang lebih besar dari kasih seorang ibu yang memimpin tangan anak kecilnya.
 
Adakalanya kita terjatuh juga pada masa kita melepaskan diri dari pimpinanNya, namun Dia masih bersabar menghulurkan kasihNya untuk kita. Semakin kita menghampiriNya, semakin pantas Dia menghampiri kita dan Dia meyakinkan kita dengan kata2,
 
Sayang, Aku berada lebih dekat dari urat lehermu sendiri.”
 
Ucapan yang sangat mebahagiakan andaikan kita menghayatinya.
 
Disaat2 kita diganggu kekasaran insan lain, kata-kata lembut dari Yang Maha Penyayang itu menjadi penawar yang amat syahdu.
 
Kata-kata itu dari Al-Quran yang sering kita lupakan. Al Qur’an mukjizat terhebat hadiah dari Allah untuk ummat Muhammad saw. Kita terpilih menerima hadiah itu tetapi kita jarang menghargainya.
 
Anak2 kita diajar membacanya tetapi kita terlalai mengajar mereka untuk menghayati kandungannya. Berapa ramai anak remaja kita yang membuka Al-Qur’an dan membaca terjemahannya tanda ia ada keinginan untuk memahaminya…..?!!
 
Sehari tidak membaca facebook terasa gelisah, tetapi setahun tidak membuka Al-Qur’an anak kita tidak sedikitpun  merasa bersalah. Allah sentiasa melihat kita dengan kasih sayang, tetapi kita sering lalai melihat kitabNya yang penuh pengajaran sebagai balasan terhadap kasihNya pada kita.
 
Al-Qur’an adalah bicara Allah. Bicara siapa yang lebih hebat untuk dihayati bagi mencari ketenangan kalau bukan bicara suci itu.
 
Mafhum Surah As Sajda
 
Dan (sungguh ngeri) sekiranya engkau melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhan mereka (dalam keadaan malu dan hina, sambil merayu): Wahai Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar dengan sejelas-jelasnya (akan segala yang kami ingkari dahulu); maka kembalikanlah kami ke dunia supaya kami mengerjakan amal-amal yang baik; sesungguhnya kami sekarang telah yakin.
 
Allah Maha Adil. Jiwa yang tenang itu diberikanNya kepada setiap insan. Tetapi kerana kealpaan kita menjaga dan menyuburkannya, kita membiarkannya tertanam di bawah, ditindih kuat  oleh nafsu amarah.   Iblis laknatullah itu zalim. Iblis tidak mahu manusia memilikkinya lalu membantu sang nafsu agar jiwa yang tenang tidak bisa keluar menguasai diri.
 
Jiwa yang tenang perlu dibantu untuk bangkit kerana ia sedang menderita dihimpit nafsu perosak itu . Nafsu perosak perlu dibuang untuk memberi ruang kepada jiwa yang tenang berada di atas, di tempat yang selayaknya dia berada….dalam minda yang sihat yang sentiasa mencari ilmu penyuluh hidup.
 


semoga kita mendapat "sesuatu" apabila selesai membaca artikel di atas ..
membaca;memahami;mengamal
Allah Always Be There !  -- With You !
 
sekian wassalam =)
..binnabil huda..
 
 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home